»Mednarodni denarni sklad (MDS) in Romunija sta dosegla dogovor o sprostitvi naslednje tranše 5 milijard EUR vrednega previdnostnega posojila,« je povedal predsednik misije MDS Erik de Vrijer.

MDS je ocenil napredek vlade k doseganju javnofinančnih ciljev in planirane prodaje državnega premoženja, potem, ko je politični konflikt med premierjem Ponto in odstavljenim predsednikom Traianom Basescujem spodkopal zaupanje vlagateljev, kar je valutni tečaj potisnilo rekordno nizko, cena zadolževanja pa se je izredno povečala.

Da bo odbor MDS odobril izplačilo naslednje tranše kredita, mora Pontejeva vlada poplačati zapadle kredite lokalnih oblasti, povišati ceno naravnega plina in do septembra objaviti ponudbo za prodajo 15 odstotnega deleža operaterja plinskega omrežja Transgaz SA in večinski delež v kemični tovarni Oltchim SA.

Pontejeva vlada, ki je letos že tretja, se je zavezala spoštovani zahteve MDS. Nova skupna misija MDS in EU se bo v državo vrnila kmalu po parlamentarnih volitvah, ko bo predstavljen osnutek državnega proračuna za leto 2013.

Vir: Bloomberg news