Predsednik uprave omanske Shanfari Group je vstopil v reševanje bolgarske Investbank. Za nakup 25 odstotnega deleža je odštel 50 milijonov levov oziroma 31,5 milijona USD.

Bolgarska centralna banka je zaradi poslabšanja kvalitete sredstev od Investbank zahtevala zvišanje kapitala za 50 milijonov levov, kar bi banki, ki je v večinski lasti domače družbe Festa Holding, spet omogočilo normalno poslovanje. »Centralna banka je potrdila nakup 29,76 milijona delnic banke, kar je omogočilo povišanje kapitala za 24,93 odstotka,« je povedal namestnik guvernerja Rumen Simeonov. »S tem banka trenutno izpolnjuje zahteve centralne banke,« je še dodal.

Podatki centralne banke so pokazali, da je Investbank, ki ima 1,29 milijarde levov sredstev, konec junija na letnem nivoju predvsem zaradi povišanja rezervacij za slabitve povečala izgubo za več kot dvakrat, na 16,5 milijona levov. Vrednost slabih kreditov se je povečevala odkar je finančna kriza zadela to državo leta 2009, kar je zavrlo ekonomsko rast in znižalo vrednost nepremičninam. V drugem kvartalu je delež slabih posojil narastel na kar 16,5% celotnih kreditov.

Na splošno je bančništvo v Bolgariji, ki je najrevnejša država v EU, močno zaostajalo za hitrim razvojem bančništva drugod v Vzhodni Evropi, ki je med drugim prinesel ogromne dobičke italijanski Unicredit in avstrijski Reiffeisen banki. Zaradi nerazvitosti sektorja so srednje velike banke pogosto zanimive tarče tujih investitorjev.

Centralna banka kljub trenutno doseženem dnu zagotavlja, da je bolgarski bančni sistem dobičkonosen in stabilen s 16,7 odstotno kapitalsko ustreznostjo, kar je nad 12 odstotnim minimalnim pragom.

Vir: Reuters