Nacionalni proizvajalec in distributer električne energije, državni Hidroelectrica, je konec prejšnjega tedna vložil zahtevo za insolventnost. S tem je, kot v tem tednu poročajo lokalni mediji, šokiral gospodarstvo in presenetil oblasti. Obvestilo je pripravilo ministrstvo za gospodarstvo, ki ima 80,05% delež v podjetju Hidroelectrica, katera zagotavlja preko 34% domače električne proizvodnje. Predstavniki podjetja bodo zagovarjali svojo odločitev po insolventnosti v sredo, ko je razpisana prva razprava pred sodiščem.

Novica o insolventnosti podjetja Hidroelectrica je mnoge presenetila, saj je podjetje veljalo za enega izmed najboljših v romunskem gospodarstvu. Lanskega decembra je prejšnja desno-usmerjena vlada napovedala privatizacijo 10% dobavitelja električne energije z namenom povečanja proračunskih prihodkov.

Sodeč po sporočilu, ki so ga poslali iz Ministrstva za gospodarstvo je bila odločitev o insolventnosti sprejeta s strani uprave družbe in nanjo Ministrstvo ne more vplivati. Nekdanji liberalni minister Daniel Daianu, sedaj pomočnik Premiera za gospodarstvo, je dejal da ne najde razlage za zahtevo Hidroelectrice po insolventnosti. »Ne morem najti dobrega razloga za takšno odločitev, nobene možnosti ni da bi bila Hidroelectrica insolventna,« je osupel Daianu povedal agenciji Hotnews.

Dva tedna po imenovanju na guvernerski položaj je Victor Ponta odredil zahtevo za preiskavo o Hidroelectrinem finančnem položaju s sumom zlorabe javnega denarja, kmalu po tem pa je novi minister za gospodarstvo pričel z vnovičnim pogajanjem vseh pogodb sklenjenih v času predhodne vlade z zasebnimi podjetji (imenovanimi »smart guys«), ki so dobivali poceni energijo, medtem ko so končni porabniki morali pokrivati razliko v ceni.

Vir: romaniantimes