Charles Seville, direktor Fitch Rating’s sovereign group, je izjavil, da lahko ukrajinska hryvnia do konca leta depreciira za 10% zaradi »razumljivo slabega« zaupanja v valuto.

Medtem ko uradniki, vključno s Premierjem Mykolo Azarovom zatrjujejo, da bo hryvnia ostala stabilna, je Seville izjavil, da bi približevanje k stabilnejšemu valutnemu tečaju na srednji rok koristilo tej bivši sovjetski republiki. Na tiskovni konferenci v Londonu je povedal, da je pritisk na valuto zaradi pričakovanj derivatnih investitorjev, ki pričakujejo devalvacijo v višini iz leta 2008. Hryvnia je letos v primerjavi z dolarjem izgubila 1,2%, v zadnjem četrtletju 2008 po propadu Lehman Brothers Holdings pa je izgubila 35% svoje vrednosti v primerjavi z dolarjem.

Ukrajinske zlate rezerve so se v zadnjem mesecu znižale za 2,5%, kar je posledica posredovanja Narodne Banke Ukrajina pri podpori valutnega tečaja. Fitch opazuje kako se bo Ukrajina spopadla s potrebami po finančnih sredstvih v letu 2013 in kako bo vlada refinancirala posojila najeta pri Mednarodnem denarnem skladu. MDS je Ukrajini omogočil »bailout« julija 2010, vendar je marca 2011 zamrznil posojila po tem, ko vlada ni želela podražiti ogrevanja gospodinjstev. Ukrajina porabi 2% BDP za zemeljski plin za državno podjetje NAK Naftogaz Ukrainy.

Vir: Bloomberg