Državljani Bolgarije in Romunije bodo od decembra 2013 dalje pridobili neomejeno pravico živeti in delati v Veliki Britaniji, je potrdila britanska notranja ministrica Theresa May. Omejitve za zaščito britanskega trga dela, ki so bile uvedene leta 2005 se iztečejo.

Strokovnjaki napovedujejo povečano število priseljencev iz Vzhodne Evrope, kar bi povzročilo pritiske na britanski trg dela ter plače. Vladni svetovalni odbor za migracije napoveduje povečano priseljevanje Bolgarskih in Romunskih državljanov, saj so gospodarske razmere v Veliki Britaniji bistveno boljše.

Ena od dveh največjih britanskih političnih strank, Delavska stranka, je izrazila podporo ukrepom za podaljšanje trenutnih omejitev. Ministrica May pa je za BBC dejala, da kljub prizadevanjem za omejitev posledic, tovrstna rešitev ni mogoča, saj ni v skladu s pravom EU. Ministrica je poudarila, da Britanska vlada išče načine za omejitev privilegijev ter omejitev dostopa do nacionalnega zdravstvenega sistema, ter tako omeji “vplivne dejavnike”, ki spodbujajo migrante za vstop v Veliko Britanijo. Skupaj z ostalimi članicami EU poskuša omejiti preselitveni prirast, ki je v večjem delu tudi posledica navideznih zakonskih zvez ter ostalih zlorab sistema.

Ministrica je poudarila, da vlada še vedno zasleduje cilj zmanjševanja letnega preselitvenega prirast tudi iz držav zunaj EU, cilje je do leta 2015 doseči število priseljencev pod 100.000. Poudarila je, da je število izdanih vizumov že močno upadlo, predvsem kot posledica zlorab sistema, zaveda pa se, da je na področju še vedno ogromno za postoriti.

Vir: novinite