Preko 80 indijskih podjetij, ki delujejo v gradbeništvu, energetiki, IT in drugih sektorjih se je udeležilo Bolgarsko-Indijskega poslovnega foruma v New Delhiju.

Forum je potekal vzporedno z Bolgarsko-Indijskimi medvladnimi pogovori o gospodarskem, znanstvenem in tehnološkem sodelovanju na katerih je sodeloval tudi bolgarski minister za gospodarstvo in energijo, Delyan Dobrev. Dobrev je predstavil poslovne priložnosti v Bolgariji in spodbude Bolgarske vlade, ki so usmerjene v privabljanje tujih investitorjev. Izpostavil je da Bolgarija ohranja makroekonomsko stabilnost in ima enega najnižjih davkov v EU – 10% davek od dobička, 10% davek na osebni dohodek, 5% davek od dividend, uvoz opreme za projekte z vrednostjo nad 5 mio EUR je oproščen DDV in podobno. Poudaril je tudi, da ima Bolgarija sklenjen sporazum o izogibanju dvojnega obdavčevanja z 68 državami, med njimi tudi Indijo. V nadaljevanju je Dobrev pritegnil pozornost s predstavitvijo glavnih prioritet vlade ter infrastrukturnega razvoja, dodal pa je tudi, da so štiri avtoceste v izgradnji. Predstavil je tudi zakonodajne spremembe, ki so usmerjene v privabljanje tujih investitorjev.

Bolgarski minister za gospodarstvo in energijo je povedal, da lahko investitorji v Bolgariji pridobijo tudi sredstva strukturnih skladov EU ter predstavil priložnosti, ki jih nudi Narodne industrijsko-obrtne cone. Podjetje v državni lasti je specializirano v razvoj industrijskih parkov ter upravljanje industrijskih con in inovacijskih centrov. Trenutno podjetje upravlja osem projektov v skupni površini 5 mio m2 in 8,4 mio m2 prostorov.

Dobrev ni okleval pri izjavi, da je Bolgarija najatraktivnejša investicijska destinacija v EU. Dejal je, da je vladna politika stimuliranja investicij prepričala številne multinacionalke da so izbrale Bolgarijo za njihovo proizvodnjo ter visokotehnološke storitve. Med njimi so IBM, HP, ABB, Lufthansa, Liebherr, Johnson Controls, Montupe in drugi. Medtem je Elitsa Panayotva, glavna izvršna direktorica Sofia Tech Parka udeležencem foruma predstavila priložnosti za razvoj visokotehnoloških proizvodnih linij in ponudbe visokotehnoloških storitev ter povabila indijske investitorje da sodelujejo pri Sofia Tech Parku.

Po forumu se je Dobrev sešel še s predstavniki podjetja WIPRO (eno največjih indijskih podjetij s področja IT storitev), ESCORTS (največji Indijski proizvajalec kmetijske opreme) ter Sutherland Global Services (globalni ponudnik poslovnih procesov in storitev tehnološkega managementa).

Med forumom je bolgarsko podjetje Rose Valley Tours podpisalo pogodbo o izvozu olja vrtnic z indijskim Roseleen International.

Vir: Novinite